2010. október 27., szerda

..szürke hétköznapok...?

Vannak témák amely mellett az ember nem mehet el szó nélkül! Lassan vége a murcik  forrásának, s kóstolgatásának is L! Jönnek a „szürke hétköznapok”.
De vajon ezek tényleg szürkék?
Nem, semmiképpen nem, mert hogy itt van az új bor, amellyel törődni kell. Le kell fejteni a bort, átmosni a hordókat, tartályokat. Amennyiben szükséges, be kell állítani a savfokot. Idén azt gondolom, erre szükség lehet, mert magas savfokkal lettek szüretelve a szőlők, legalább is s szűkebb pátriámban. (Egyik barátunk pincéjében a minap Királyleányka bort mentünk kóstolni, az első korty után abban maradtunk, hogy bizony az újbor, a jámbor éjszakai "úrilányból" is képes lehet szűzleányt csinálni, olyan savas volt.)
            Aztán megfelelően le kell kénezni az újbort! Itt vigyázni kell, hogy ne legyen kevés és ne legyen sok a kénből, mert egyik véglet sem jó! Szóval törődni kell a borral, folyamatosan.
Amit aztán meg is hálál bőségesen.
Téli időszakban nincs is annál jobb és talán szebb dolog, mikor az ember a hóesésben kisétál a barátokkal a pincébe. Begyújtunk a kályhába, ahol hamar, jó meleg lesz. Elkészítjük a forralt bort, és megesszük hozzá ezt, a kalácsot, amit a nejem szokott megsütni:



            






Vagy ha nincs kalács, akkor sütünk krumplit, teszünk rá egy kis házi, pörcös kacsazsírt és lilahagymával fogyasztjuk. Vagy a másik verzióban a bor mellé megsütjük a krumplit, sütünk mellé pár szelet házi szalonnát és fekete retket teszünk hozzá. A fekete retket mindig nagyon vékonyszeletre vágom, és fogyasztás előtt legalább 10-15 perccel finoman lesózom. Akkor jó, amikor egy kis levet eresztett a retek.
Higgyék el nekem, isteni kombináció a forralt borral, na meg a hóval természetesen :-)! 

6 megjegyzés:

  1. Ez a kalács nagyon profin néz ki! Ügyes kis feleséged van! Borozáshoz nekem jobban bejön a krumplis variáció. Csak a fekete retek fogyasztása után ajánlatos szabad levegős elfoglaltságot választani...

    VálaszTörlés
  2. A receptet nem lehetne valahogy elkunyerálnom ? Nagyon szép kalács !!!

    VálaszTörlés
  3. Tücsök Bogár:
    Dehogy nem! Íme a nejem által leírva változtatás nélkül:

    Kakaós kalács
    Hozzávalók:
    A tésztához:
    - 60 dkg liszt,
    - 3 tojás sárgája,
    - 5 evőkanál olaj,
    - 3 evőkanál cukor,
    - 2 dl langyos tej,
    - 5 dkg élesztő,
    - 1 kávés kanál só.

    A töltelékhez:
    - 25 dkg vaj/margarin,
    - 20 dkg cukor,
    - 3 evőkanál Kakaópor (cukor nélküli)
    - A tészta tetejére: 1 egész tojás

    Az élesztőt langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk, aztán a többi hozzávalóval egy tálban összedolgozzuk a robotgép dagasztóspiráljával, sima-fényesre dagasztjuk. Liszt minőségétől függően lehet, hogy még kell bele egy kis tej és olaj, nekem keményebb állagú szokott lenni. Letakarjuk, meleg helyen (25-40 C fok) fél óra alatt a duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez a lágy vajat/margarint a cukorral és a kakaóval ( a Holland kakaóport ajánlom !!!) krémesre keverjük.
    A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk és hat egyforma részre osztjuk. A részeket téglalap alakúra nyújtjuk (kb. olyan hosszúra, mint a normál tepsi és kb. olyan 20 cm szokott kijönni szélességre) ezt megkenjük kakaós krémmel. Lazán feltekerjük a téglalapokat. Ha túl szorosan tekerem nem sül át. Ezt megcsináljuk, 6-szor. Majd hármat összefonunk. Majd a másik hármat is.
    Hagyományos tepsit kibélelek sütőpapírral és belefektetem a fonatokat. Akkor jó, ha kitölti a tészta a tepsit. A sütő aljába egy kis fém edényben vizet teszek, majd a sütőt előmelegítem 200 C-fokra.
    15 perc pihentetés után megkenem a tésztát az 1 egész felvert tojással. Nekem villanysütőm van abban alsó-felső sütőbeállításon, 200 fokon 20 percet sütöm, majd letakarom sütőpapírral a tetejét és 160 C-fokon még 30 percig tovább sütöm.(különben nagyon meg tud égni a teteje)
    Vigyázat!
    Frissen, forrón fogyasztva hasfájást okozhat, :-)!”

    Azt még hozzá tenném, hogy a forralt bor nem limitált mennyiségével akár fejfájást is okozhat :-))!

    VálaszTörlés
  4. trendo:
    Hát igen! De a forralt bor, szerintem külön kategória. Ahhoz mindegyik megy, hidd el nekem! De tény és való, hogy a krumplis változat, a "sima borozást" is "feledhetetlenné" tudja varázsolni :-)! A fekete retek meg, ezen utóbbi szituációban kihagyhatatlan, ez biztos :-)))! A következményei..........hm......:-)))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen :) ! De hogy a bánatban csinálja , hogy nem folyik ki a tölteléke ??? Most már muszáj lesz megnyitnotok azt a bisztrót és megyek tanulónak :)!
    A bortól pedig nekem tuti , hogy nem fog megfájdulni a fejem :))) !

    VálaszTörlés
  6. Hát ha jól megnézed a - nem túl jól sikerült - képet akkor látszik, hogy kifolyik. Alul s felül is egy kicsit(beszélgettünk róla, s nincs konkrétum miért nem folyik ki nagyon, de talán a titok ott lehet, hogy a "téglalapokat" lazán tekeri fel), de "bánja a kánya" mert így is finom :-)!
    Hát tanulni azt mindig lehet, de elnézve a blogodat hát fordítottan is érvényes a dolog, sőt. Aki szeret sütni főzni, az mindig tanul, soha nincs megállás, szerintem. Ez például az egyik jó oldala annak, ha valaki szeret főzni.

    VálaszTörlés