2010. augusztus 21., szombat

...mert sikerülnie kell...


Elindul valami, aminek sikerülnie kell!
Az álmom, hogy létrehozzunk egy olyan helyet, ahol egyszerűen csak jó lenni, jókat lehet enni...na és...jókat lehet inni :-) is, mindezt normális árakon.

Elképzelésünk szerint, nem lesz étlap. Minden nap az előző napon vagy még az nap beszerzett és előkészített alapanyagokból lesznek egytálételek, maximum 4-8 ételféleséggel. Vagy is, a szezonális alapanyagok lesznek előnyben és a jól megtervezett rögtönzés :-).

Adott egy 80 nm2-es helyiség, egy kisváros központjában! Ebben kell kialakítani egy bisztró konyháját, a bárpultot és az átadó pultot, a hűtők, az előkészítő rész helyét és a raktárt. A szociális helyiségek adottak. 

Tehát a tervezés időszakában vagyunk. A hely kicsi, de ebből kell kihozni. Ami jó, hogy ugyan a szociális helyiségek adottak, viszont minden más egy légtérben van egyelőre. Jöhetnek a gipszkarton falak. De milyen legyen az elrendezés? Hova, mi kerüljön? Ja…és a HACCP-s hölgy is jön……

Mennyibe fog ez kerülni nekem? Egyáltalán, mi a véleményetek a fentiekről?
Most bisztrót nyitni, hát elment az eszem....?

13 megjegyzés:

  1. Mindenkinek van egy álma...
    :-)

    Mint minden más esetben először a keresletet kell felmérni. Van-e igény rá, és hány visszatérő vendégre számíthatsz? (A fővárosban a turistákra alapoznak, ők úgyis csak egyszer jönnek.)

    Kereslet... a nagy főző-TV-sorozatok hazá(i)ban csupán a lakosság elenyésző része főz otthon. Ezért nézik annyian. Hogy utána megéhezve telefonáljanak a kínainak a sarkon...

    Ugyanezt nem lehet elmondani egy indiai vagy egy középeurópai város lakóiról. Pláne kisvárosban, ahol a nagymamák napról napra megfőzik ugyanazt a - nagyanyjuktól tanult - ételt.

    Aztán ott van a lakosok vásárlóereje, az esetleges konkur(r)encia... És akkor még nem említettem a technikai gubancokat...


    Azt hiszem, hogy mindezt te is jól tudod, csak megúntad a jódolgod :-))

    Üdv az ex-Hobbiszakács
    http://hobbiszakacs.blog.hu

    VálaszTörlés
  2. Nem, nem untam meg a jó dolgomat:-))!!
    Köszönöm, az észrevételedet.

    Ez a kisváros 25 ezres lakossággal bír. A Bisztró lehetséges helye a városközpontban van. közvetlen szomszédságban van két nagy bank, a városi bíróság, egy nagy létszámú általános iskola (amelyben nincs büfé) és a sétáló utca.

    Alapvetően ezek a szempontok a motiválóak a kereslet szempontjából. Reggeliztetni és ebédeltetni akarunk. Tehát a célközönség adott.

    A Vásárlóerő? Hát, ez a nagy kérdés, ma, amikor szinte mindenhonnan panasz jön!
    Mindenesetre elszánt vagyok. Vannak ötleteim is.

    A kérdés az hogy mik is azok a "technikai gubancok":-)?

    VálaszTörlés
  3. Apám a halálos ágyán azt mondta:
    - Tudod, kisfiam, semmit nem bántam meg, amit életemben tettem, vagy csináltam. Csak azt sajnálom, amit nem tettem meg, amiről lebeszéltem magam, amitől visszariadtam.

    VálaszTörlés
  4. Mintha ez az én kis városomban lenne :)? Vagy tévedek ? Mondjuk közelebbről van a városnak egy vára , vízi vágóhídja stb. Rákérdezhetek ? Ez Tata ?

    VálaszTörlés
  5. Az mulatságos lenne... Pont oda készülök pár nap múlva! Hiába, ez egy kis ország:)

    VálaszTörlés
  6. Üdv a blogon kedves "trendo" és "Tücsök Bogár".
    Úgy látszik van akiket érdekel amit irogatok!
    Igen, Tatáról van szó!
    A volt Harangláb Cukrászda helyét néztem ki. Sajnos azonban, egyelőre szinte lehetetlen feltételek mellett kellene elindulni, annak meg nincs értelme. Nincs normális hitel, nincs támogatás. Valószínűleg ebben az évben már erre esély sincs, talán jövőre!
    De az álmomat nem adom fel vagy itt vagy máshol de megcsinálom, mert pontosan tudom mit és hogyan szeretnék. Meglátjuk!
    Trendo, ha idekészülsz hát gyere!! Ez egy fantasztikus kis város, sok jó hellyel! Érezd jól magad, remélem majd egyszer hozzám is ellátogatsz majd!

    VálaszTörlés
  7. Engem tavaly fogott el az álmodozás, Litauszki Zsolti távoztával kibéreltem a Maligánt. Bő három hónap után, sok tapasztalattal gazdagodva és 4-5 millióval szegényedve távoztam.
    Talán a legfontosabb tapasztalat az volt, hogy nem kell megpróbálni mindent, amire az ember képesnek érzi magát...

    VálaszTörlés
  8. Hapci: Az nem semmi, akkor hamar betelt a pohár. Leírtad valahol ennek az egésznek a történetét? Engem érdekelnének a részletek, biztosan sokat lehetne belőle tanulni. Mik voltak a hibák, stb?

    VálaszTörlés
  9. Egyszer kérdésre leírtam pár pontban az Index éttermes topikjában, íme.

    1. Nem szabad hűbelebalázs módjára beleugrani semmibe.
    2. Nem elég a tájékozódáshoz 4-5 este forgalmának megfigyelése.
    3. Nem szabad úgy átvenni egy éttermet, hogy a könyvelésbe csak hetekkel az átvétel után tekinthetünk bele.
    4. Nem szabad teljes egészében elhinni a tulajdonos információit, akkor se, ha jóban vagyunk vele (a bedőlés óta is, nagyjából).
    5. Nem tanácsos egy pincehelyiséget egy randa árkád alatt pont tavasszal kibérelni.
    6. Nem szabad azt gondolni, hogy a neten sok helyen írogató pesti gurmék jelentős vásárlóerőt képviselnek.
    7. Ha el is követtük az eddigi faxságokat, nem szabad az ultramodern konyhatechnika beszerzésével indítani egy étterem működtetését.
    8. Nem szabad úgy fizetni a séfet, hogy a forgalomtól függetlenül jól érezze magát.
    9. Nem tanácsos nem tájékozódni időben egy hely légkondijának fogyasztásáról.
    10. Ha már elvesztettünk 4-5 millát és semmi remény a tendencia megfordítására, valamint rosszul érezzük magunkat nyáron a föld alatt ücsörögve, ki kell szállni azonnal, akár egy hónap után is.

    Talán a legfontosabb, hogy nem szabad magamból kiindulni, vagyis azt gondolni, ha valahol a városban csúcsminőséget adnak normális adagban aránylag elviselhető áron, számottevő mennyiségű gurmák megjelenik ott hamarosan, évszaktól, marketingtől és elhelyezkedéstől függetlenül. Ez az elképzelés maximum 10-20 fős hely esetében tűnik működőképesnek, e fölött profi vendéglősre van szükség, aki teljes energiájával munkálkodik a hely fellendítésén.

    VálaszTörlés
  10. Hát igen, ezek túl sokba kerülő tapasztalatok, ugyanakkor az is tény hogy, egy jó hely bevezetése is minimum 6-8 hónap, vagy inkább több. Addig meg mindenképpen finanszírozni kell a veszteséget.
    A saját helyzetem minden tekintetben eltér. A helyet elve üresen szeretném bérelni, és én kívánom berendezni is. Ugyanakkor mivel ez vidéken lenne így még nagyobb jelentősége van egy majdani marketing tervnek is. Ez is komoly kiadást jelent de e nélkül nem megy, ez szinte biztos. Márpedig az össz beruházás min: 10-14 százalékát szánom erre az első 6 hónapban. A költségvetésem is így készült. Azonban nagyon sok összetevős a dolog és most nem csak a pénzről beszélek. Most jelenleg ilyen jellegű bisztrót nyitni kiemelten nagy rizikó. Főleg itt ahol élek, ugyan is rengeteg jó hely van, amelyek teljesen lefedik a helyi igényeket és igényességet. Még is abban bízom, hogy egy olyan
    konstrukciót sikerült talán megálmodnom, ami még nincs itt helyben. Sajnos azonban jelentősek az egyéb külső tényezők, amelyeket kevésbé tudok befolyásolni. Márpedig csak akkor indítom el ha terv minden része klikkre összeáll.

    VálaszTörlés
  11. Hát, tudom, hogy kell 1 év egy új hely beindulásához, de újba eleve nem vágtam volna bele ilyen méretben. Azt gondoltam a rendelkezésemre álló infók alapján, a Maligán nullára (pénzügyileg) nagyjából elketyegett és ezt meg lehet tartani...
    Hitelből és magas bérleti díj mellett szerintem semmiképp ne vágj bele a dologba manapság, ha meg tudsz élni másból. A saját bőrömön éreztem, milyen stressz tud lenni egy idő után, ha hónapokon át minden nap buksz 50-100 ezret, ráadásul permanensen növekszik a napi mínusz. Akkor is nyomasztó, ha amúgy van rá elég pénzed és eleve úgy gondoltad, hogy 1-2 millát mindenképp veszteni kell az elején.

    VálaszTörlés
  12. Én úgy látom, hogy azok a helyek, melyeket "megálmodnak" és szívüket, lelküket beleteszik, tutti csődbe visznek bárkit. Mivel a közönséget enm lehet leváltani, megváltoztatni. Nevelni lehet... egy-két évtized alatt, de azt nem bírja senki kifinanszírozni.

    VálaszTörlés
  13. galagonya: Ezt most nem teljesen értem, mire vagy kire gondoltál. Azt gondolom, hogy más dolog az álmodozás és teljesen más dolog egy egy "álom" megvalósítása. Az álmodozás jó dolog, de többnyire mint tudjuk, az többnyire köszönő viszonyban sincs a valósággal. Egy "álom" megvalósítása meg szerintem maga az élet, a realitások, az ésszerűség határainak, szerencsés figyelembevételével.
    A mai gazdasági viszonyokat figyelembe véve és keresleti oldalt elemezve, egyelőre óriási kockázatot jelent, sőt szinte egy kódolt bukás is benne rejlik. A másik oldala, hogy egy jó üzleti és marketing stratégiával, ma ezen a téren is jó piacot lehet szerezni. Ez stratégia pedig nem egyszerű. A stratégiám része, hogy ha a beruházás min: 40%-a nem áll össze kl. támogatásból, akkor - szerintem(!) - nem szabad belevágni.
    Januártól minden jel szerint nagyot fog változni a támogatási és hitelezési rendszer/piac, ezt mindenképpen most már kivárom. A stratégiám össze állt, az üzleti tervem tulajdonképpen kész, és mivel nem egy megszokott rendszerű bisztróban "álmodom" a sikerben is bízom. De minden mást majd jövőre :-))).....ha már kész lesz.

    VálaszTörlés