2011. február 2., szerda

Ez is megvan...


Telkünk végébe van egy kisebb terület úgy kb 2000 m2, amit eddig többnyire kultúrnövényekkel vetettünk be, ez többnyire kukoricát illetve tritikálét jelentett.
Amióta bekerítettük az egész telket, azóta viszont a talajművelő illetve arató gépek már nem tudták megközelíteni ezt a részt, így tavaly parlagon hevert.
            Ezekben az ínséges időkben az embernek sok minden átfut a fejében, így arra gondoltam, hogy telepítek egy akácos erdőcskét erre a területre, amely 15-20 év múlva, ha jó isten is úgy akarja, akkor elkezd majd elég szép mennyiségű tüzelőanyagot teremni a házunk fűtésére. illetve vélhetően majd az unokánknak is bőven megoldja a fűtési költségét még vagy 20 évig.
            Osztottunk, szoroztunk s aztán elültettünk 1200 db akácfát és becsusszant még mellé 40 db ezüstfenyő, mert, hogy terület van, a „karácsonyfa” meg drága, így arról is le lesz gond vagy 20 évig. A Fehér akác nagyon jó fafajta, mert magas hő értékkel bíró keményfa. Igénytelen, és ugyanakkor viszonylag gyorsan 15-20 év alatt vágásérett lesz. 3 évig kell a sorközöket kaszálni, s utána már nincs vele gond, mert az összefüggő lombkorona már nem engedi elgazosodni a területet.  Az akácról még annyit, hogy ha kivágunk egy fát 20 év múlva akkor az még egyszer megújul sarjhajtásról, tehát újabb 20 év múlva, megint vágható lesz.












Két cimborám segítségével egy nap alatt sikerült elültetnünk az összes fát. Na persze előtte egy jó talaj előkészítés volt így már az ékásóval „könnyen” ment a dolog. Mondanom sem kell másnap lépni nem tudtam úgy fájt mindenem. De mindenért kárpótol, majd reméljük a kis erdő.
4 évvel ezelőtt költöztünk erre a helyre, ahová előtte felépítettük álmaink házát, ami nem nagyobb 90 m2-nél. Mondhatom úgy, hogy akkor szinte az épület közepére építettünk egy cserépkályhát és köré helyeztük el a helységeket. Tudatosan tettük és nem bántuk meg, mert ez párosult természetesen azzal is, hogy 40-es téglafalra 10 cm-es szigetelést tettünk, fagerendás födém van, amire 20 cm-es kőzetgyapot szigetelés került.
Egy telet -  és most ezt kérem, higgyék el nekem -, 3 erdei méter (1mx1mx1,75m) fával fűtünk ki. Azaz éves szinten a házunk fűtési költsége a tavalyi árakat figyelembe véve 45.000.-ft/év! A cserépkályha melege pedig egyszerűen utánozhatatlan, fantasztikus.
            Az akác egyébként tényleg igazi haszonnövény, mert más módon is segít. Van egy kedves ismerősöm, aki méhekkel foglalkozik, mikor említettem neki hogy mi a szándékom a területtel, rögtön jelezte, hogy ha gondolom, akkor letehetünk nálam két darab kaptárt és akácmézre nem lesz gondom. Azt mondja, ha minden jól megy, akkor évente akár 10 kg mézet is jelenthet nekem.
Hát úgy legyen

3 megjegyzés:

  1. A mai energiaárak mellett ez fölöttébb bölcs befektetés. Ha most építkeznék, egy dolgot csinálnék másként: a szigetelőréteg vastagságát megkétszerezném!

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, így 4 év távlatából is lenne olyan dolog amin változtatnék. Azt azonban nagyon nem bántam meg hogy a szigetelésre ,így az ablakokra is pld. odafigyeltünk. Borovi fenyőből készültek, Low-e üvegezéssel. Igaz ami igaz , ennek az volt az ára, hogy a TV-nk a nappaliban, egy 20 éves hokedlin állt, egy évig.

    VálaszTörlés
  3. Király, király, király :))

    VálaszTörlés