2010. szeptember 16., csütörtök

…lehangoló szüret….


   Katasztrófa. Nagyjából ennyivel jellemezhető a mostani első szüret. Fehér borszőlőt szüreteltünk a barátomnál. Isteni finom minden évben a Vegyes Fehér bora. Van benne Zenit 70%-ban, Zalagyöngye 20%-ban, és még egy kevés  Mézes fehér, Sárga muskotály. A helyi, falusi borversenyen általában aranyérmes szokott lenni a bora. Az én drága cimborám, mindig lelki ismeretesen oda figyel a zöldmunkára, a permetezésre, de idén az időjárás nagyon, de nagyon kibabrált vele és az összes helyi termelővel. Van akinek 80 %-os a szőlő kár. A betegségek szinte „megfoghatatlanok” voltak, az állandó esőzés, a jégesők, a nyáron szinte állandó párás hajnalok „odavágtak” a szőlőnek.
   Tudtuk, hogy kevés lesz, tudtuk, hogy a cukor fok sem lesz jó, de erre mi sem számítottunk.
A mennyiség nála olyan 60%-os a megszokottnak. A máskor szinte mindig 20-22 mustfokos szőlő most 16,8 fokos lett. Ami elkeserítő, hogy a szőlőt nem lehetett rajta hagyni, mert a fürtökön látszott, hogy még pár nap és oda lesz az is ami megmaradt.
   Nem ragozom, nem volt jó hangulatunk a szürettől. 
A Vörös még fent van, az Otelló még, úgy ahogy tarja magát (mennyiség itt is a fele lesz), de a Cabernet Sauvignon-on már látszik, hogy nagyon „erőlködik”. Meglátjuk..



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése