2010. szeptember 2., csütörtök

...kenyérsütés....

Kenyeret sütni, csodálatos dolog, ...felemelő!
A Világ legegyszerűbb dolga, .......s még is sokan azt gondolják, nekem úgy sem megy!?
Miért ne menne.

- 3 csésze liszt ( 3 * 2,5 dl BL 80-as Liszt ( ha nincs, ..BL 55-ös is lehet, de akkor kell bele 1 kávés kanál sikér is...ez van!)
- 1 csésze langyos víz (2,5 dl)
- Fél deci tej (0,5 dl langyii legyen ez is)
- 1 csipet cukor ( a hüvelyk és mutató ujjaddal bele csípsz a cukortartóba és ezt teszed a tejbe)
- 3 kávés kanál só
- 2 dkg élesztő
...és ennyi. Na szóval....

1.,A Lisztbe bele teszed a sót, ( a sikért ha kell). Elkevered a tálban egy evőkanállal úgy, hogy csak a fehér lisztet lásd. Tedd félre.
2.,A langyos tejet öntsd egy fél literes pohárba, tedd bele a cukrot, és tedd bele az élesztőt. Kavargasd addig amíg egyneművé válik a három anyag. Ha ügyes vagy, akkor 5-15 percen belül felfut, felhabzik,stb! Ha nem vagy ügyes....akkor is felfut:-)
3., Öntsd rá a lisztre.
4., Van az NDK-s robot géped. Vedd elő( Ne szégyeld :-)))...nekem is az van) és azzal keverd el addig amíg az anyagok egyneművé válnak. Ha kell akkor még kézzel is gyúrd át ( kelleni fog , hidd el).
5., Hagyd az edénybe, takard le egy konyharuhával. Szobahőmérsékleten keleszd meg, legalább 3 órán keresztül.
6., Utána finoman hajtogasd át a tálban amiben kelesztődött, kétszer háromszor is. Aztán megint hagyd egy órán át kelni.
7., Édesanyámtól örököltem 2 darab Jénai tálat, 28 cm átmérőjűek és 8-10 cm magasak. Ezeket ki kenem olíva olajjal. Napraforgó olaj nem jó, mert valamiért nekem beleég a tálba és alig lehet kiszedni a kenyeret.Az olívával nincs ilyen probléma
8., A tésztát bele teszed a Jénaiba és rá fordítod a másik tálat. Ebben is hagyd egy fél órát pihenni szobahőmérsékleten.
9., A Sütőt melegítsd fel 250 C-fokra, s tedd bele a jénait! Hagyd így lefedve a tésztát 30 percig sülni.
10., 30 perc után vedd le a felső jénait, és hagyd további 32 percig sülni 220 C-fokon. Hagy piruljon meg rendesen az a kenyér! Ha minden ok, akkor ilyen lesz:

3 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos az a roppanós héja! Szinte a számban érzem! De sokszor elverte anyám a kezemet, mikor körültördelve hoztam meg az öreg péktől a friss kenyeret! :)
    Megengeded, hogy a kifli és a kenyér képét feltegyem a blogomba? Természetesen, hivatkozással rád.
    Ja! Említetted a házitejet. Nálunk egy pékség boltjában van egy nagyszerű tejadagoló automata. Kifejezetten háztáji tejre. Megoldja a hűtést, az adagolást, teljesen higiénikus, az ÁNTSZ is csont nélkül elfogadja. Valami olyasmi kellene majd neked is.

    VálaszTörlés
  2. Természetesen nyugodtan tedd fel a képeket!
    Ismerem ezeket az automatákat nálunk is van a városban egy két helyen és jó ötletnek tartom! De én közvetlenül a háztól hozom majd a tejeket, minden reggel frissen! Illetve a tulajok azt ígérték hogy nagyon szívesen kihozzák. Így még jobb!

    VálaszTörlés
  3. Eszemben sincs profinak tanácsot adni. Legfeljebb tippet! :))) Jól emlékszem a pesti tejcsárdákra, tejivókra. A kannákból helyben, sörös poharakba vagy korsókba kimért tejre. És sajnos a kannák szagára is:) Az a nyerő, aki egyszerre tud korszerű és nosztalgikus lenni. Szerintem.

    VálaszTörlés